Logo Another Kind of Blue
Mar
05

logo_luchtzinnig_url

Luchtzinnig, Frenk en Sander, aan het woord.

Luchtzinnig is gespecialiseerd in luchtfotografie- en luchtvideoproducties. Met het gebruik van drones leveren zij hoge kwaliteit luchtfoto’s en HD video-opnames.

Al meerdere malen is Luchtzinnig betrokken geweest bij de projecten van Another Kind of Blue. Zo maakten zij drone-opnames van Nederland en Zuid-Frankrijk, die later verwerkt werden in de animaties van Flyland. Maar ook tijdens Newton’s Duet vervulden zij een grote rol in het aanleveren en bewerken van de drones waarmee de dansers een duet dansten. Ook in het vervolgproject van Newton’s Duet, Airman, zullen zij deze belangrijke rol blijven vervullen.

Hoe is Luchtzinnig in contact gekomen met Another Kind of Blue?
Luchtzinnig bestaat uit Frenk Kok en Sander Boutestein. Frenk was op het Oerol-Festival toen David aan het publiek liet zien hoe hij bezig was met het maken van een ‘’droneshow met dansers’’. Frenk is in gesprek geraakt met David. Enige tijd daarna zijn we afgereisd naar Terschelling waar we de opnames hebben gemaakt voor de show op het Oerol-festival een jaar later.

Wat motiveert Luchtzinnig om te werken met drones?
We zijn al jaren geobsedeerd door vliegen! Als kind droomden we vaak over zelf kunnen vliegen. Later hebben wij dit ook geprobeerd met bungeejumpen, parachutespringen, deltavliegen en modelbouw. In 2014 hebben we de eerste Mikrokopter samen gebouwd en vanaf dat moment zijn we besmet met het ‘drone-virus’.

Wat was het grootste verschil tussen de opnames die jullie voor Another Kind of Blue gemaakt hebben in Zuid Frankrijk en in Nederland?
Heel duidelijk, de bergen! In Nederland konden we vanuit een rustig plekje de opnames maken. In Frankrijk moeten we eerst twee uur de bergen in, met alle spullen op ons nek, voordat we konden beginnen. Ook was het erg lastig om tussen Cannes en Monaco een berg te vinden die niet privé bezit was. Zeker een hoogtepunt, prachtige omgeving.

Gaat er tijdens drone-opnames ook wel eens iets mis?
Waar gewerkt wordt vallen spaanders! Dat is bij werken met drones niet anders. We hebben al diverse malen prachtige vluchten gemaakt maar vergeten de camera op record te zetten. Tijdens een repetitie met David heeft Sander een drone tegen zijn eigen hand gevlogen. Pleister plakken en weer verder. En tijdens de repetities van Newton’s Duet zijn er heel wat onderdelen doorheen gegaan.

Hebben jullie in jullie carrière wel eens eerder drones zo dicht bij mensen gebracht (zoals bij Newston’s Duet en Airman)?
Tijdens een optreden op de Parade vloog Sander een drone vanuit de coulisse. In die tijd deden we dat met een race drone, echt spannend. Veiligheid is belangrijk, vandaar dat we nu werken met drones waar de propellers zijn beschermd. Mocht een drone tegen iemand aan vliegen dan merk je daar niks van.

Hoe vinden jullie het om samen te werken met Another Kind of Blue?
Het is mooi om onderdeel te zijn van een dansgezelschap. We komen beide uit de techniek en hebben, of moet ik zeggen hadden, niks met dans. Door de samenwerking met Another Kind of Blue zijn we dans meer gaan waarderen en komen er steeds meer achter dat een choreografie je emotioneel kan raken.

Willen jullie zelf nog iets kwijt?
Tijdens één van de eerste gesprekken met David vertelde hij over het uiteindelijke doel van zijn voorstellingen. Een figuur gemaakt van drones die over de wolkenkrabbers in New York springt. Dit doel hebben wij ook nog steeds voor ogen! Met de huidige techniek is dit ook zeker haalbaar. Spannend wat de toekomst zal brengen.

Share