Logo Another Kind of Blue

English Version

Choreograaf, producent

David Middendorp

DSC_3678BBB

David Middendorp begon op 16-jarige leeftijd als danser aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij voelde zich al snel meer aangetrokken tot moderne dans en besloot daarom te studeren bij Codarts in Rotterdam. Hier won hij de studiebeurs Dansersfonds van ’79, waardoor hij voor een korte periode aan de Julliard School in New York kon studeren. Middendorp begon zijn professionele danscarrière bij het gezelschap Introdans, waar hij optrad in werken van onder meer Nils Christe, Ton Wiggers en Conny Janssen.

Middendorp vervolgde zijn danscarrière bij het Saarländische Staatstheater en het Ballet Theater München. Voor dit gezelschap maakte hij, onder leiding van Philip Taylor, zijn eerste choreografieën Bread-peace (2002) en Dreamsketch (2003). Dit laatste werd onderdeel van het repertoire in 2005. In 2004 keerde Middendorp terug naar Den Haag, waar hij verschillende stukken maakte voor Korzo-producties, allemaal bekend om Middendorp’s ingenieuze combinatie van dans en technologie.

In de daaropvolgende jaren maakte Middendorp choreografieën voor Korzo en Introdans, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Zijn werken zijn uitgevoerd op festivals zoals Lowlands, de Parade, Oerol en op de World Expo 2010 in Shanghai. Naast zijn eigen producties creëerde Middendorp ook videolandschappen voor andere makers, zoals de Dutch Don’t Dance Division (DDDDD), Percossa en de Meekers.

In 2014 werd Middendorp gevraagd om op te treden in het tv-programma America’s Got Talent, waar hij de finale bereikte. Dit werd gevolgd door de eerste avondvullende voorstelling Blue Technology van Middendorp’s gezelschap Another Kind of Blue (AKOB), die in meer dan 60 Nederlandse theaters werd vertoond. Another Kind of Blue’s doel is om een ​​groot publiek te bereiken via technologie en dans, waarbij vaak wordt ingegaan op de impact die technologie op de samenleving heeft. Another Kind of Blue speelde op evenementen zoals het VII Gala International de Ballet de Buenos Aires, Youth America Grand Prix Gala (New York), Context (Moskou), Kuopio Dance Festival, Holland Dance Festival en Festival de Nederlandse Dansdagen.

Naast het reguliere programma van AKOB trad het bedrijf ook op voor internationale organisaties zoals Mastercard, IBM, de koninklijke familie van Abu Dhabi en anderen. In Nederland creëerde Another Kind of Blue de nieuwe choreografie Painting (2017) voor een tournee van Introdans. Een jaar later presenteerde AKOB het volledige avondprogramma Flirt With Reality, dat op 20 oktober 2018 in première ging in het Zuiderstrandtheater in Den Haag en tot februari 2019 door het hele land tourde. Met hetzelfde programma speelde Another Kind of Blue in Sadler’s Wells, Londen in juli 2019. Het optreden Airman werd in maart hetzelfde jaar voor de Nederlandse ministeries gespeeld. Later dat jaar, mei 2019, werd Middendorp uitgenodigd om te spreken op Technart in Bilboa, Spanje en in september gaf Middendorp een lezing over de combinatie van dans en technologie op de TU Delft. In maart had AKOB een co-productie met Introdans op de agenda staan waar de wereldpremière Wereldleiders werd vertoond, alsook Face Machine en Blue Journey.

Momenteel repeteert Another Kind of Blue voor de nieuwe Virtual Reality voorstelling HandsON die in oktober 2020 in première gaat.  

David tijdens de repetitie van HandsON
Share